Stichting Palga Jaarverslag 2022
Volg ons online

Impact door inzicht

Palga richt zich op het impact maken op het werk van behandelaars, onderzoekers en op het leven van de patiënt.

Impact in wetenschap (homepage)

Impact in wetenschap

Palga levert expertise en pathologie data voor wetenschappelijk onderzoek. In 2022 ging het om totaal 159 nieuwe unieke aanvragen. In 2022 zijn met behulp van de data en expertise van Palga 70 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd.

Impact door samenwerkingen

 • BVO-NL

  BVO-NL

  Palga levert data voor het BVO-NL (Bevolkingsonderzoek Nederland). In september 2022 hebben Palga en BVO-NL de samenwerkingsovereenkomst getekend ten behoeve van de data uitwisseling voor de bevolkingsonderzoeken naar kanker.

 • DICA

  DICA

  Palga werkt samen met DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing, een nonprofit organisatie voor gevalideerde kwaliteitsregistraties) volgens eenmalig vastleggen voor meervoudig gebruik. Dit wordt gedaan door gestructureerde pathologiegegevens, die worden gegenereerd met protocollaire verslaglegging, rechtstreeks vanuit de pathologie-afdelingen en laboratoria, door te leveren aan de verschillende kwaliteitsregistraties binnen DICA. Dit gebeurt op basis van de gezamenlijk vastgestelde datasets uit de landelijke pathologieprotocollen. Hierdoor zijn de data intrinsiek, uniform en betrouwbaar en afkomstig van de bron.

  In 2022 tekenden Palga en DICA hiervoor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

 • IKNL

  IKNL

  Palga werkt samen met IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland, een onafhankelijk kennisinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg) om informatie over de diagnose van kanker in Nederland nog beter en sneller beschikbaar te maken, met verminderde registratielast en dataminimalisatie. Een voordeel daarvan is dat er gebruik gemaakt wordt van data die Palga faciliteert en uit de bron kan worden overgenomen, zodat er ten allen tijde correcte en geüpdatete data in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) komen.

  In 2022 tekenden Palga en IKNL hiervoor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.